Reisverslag Pakistan februari 2017 - Christus in Pakistan

Ga naar de inhoud

v.l.n.r.: Eric, Heeko, Lucia en Dayenne
Van 14 t/m 28 februari brachten pastor Heeko Kuipers, voorganger van de Pinkstergemeente De Banier in Rotterdam samen met Eric en Lucia Kasanmoerawi en Dayenne Mohamadsidik een bezoek aan het zendingswerk van Liaquat en Henny Qaiser in Pakistan.
Het was een fantastische reis en na afloop was er sterk het verlangen om dit alles ook met anderen te delen. God doet grote dingen in Pakistan en wij vragen uw gebed en support zodat dit werk zal voortgaan en zich nog verder zal kunnen uitbreiden.
In 1981 werden Liaquat en Henny Qaiser vanuit De Banier als zendelingen naar Pakistan uitgezonden. In het hier volgend reisverslag willen wij graag onze ervaringen op deze reis met u delen en u laten zien welke geweldige dingen de Heer in Pakistan doet.


Eindelijk op weg
Na de nodige voorbereidingen zoals de vereiste injecties en het verkrijgen van de nodige papieren was het dan eindelijk zo ver. Op dinsdagmiddag 14 februari vertrokken we vanaf Schiphol naar Lahore. Eerst met de Airbus A380 naar de tussenhaven in Dubai, daarna met een Boeing 777 naar de internationale luchthaven Allama Iqbal in Lahore.
Het eerste wat ons bij aankomst opviel was het verschil in temperatuur en wel van 2 graden in Rotterdam naar 28 graden in Lahore! Voor ons een hele overgang en een aangename temperatuur voor de duur van ons verblijf. Natuurlijk zullen we deze tocht niet direct gaan maken in de zomer, waar de temperatuur hier kan oplopen tot boven de 48 graden!

Twee uur na de landing stonden we eindelijk buiten, waar we werden opgewacht door zuster Henny en de broeders Pious en Robert. Henny viel onder al de donkere Pakistanen buiten al direct op door haar blanke huidskleur ondanks haar prachtig gekleurde Salwar Kameez. Na inladen van de koffers eindelijk op weg naar het huisadres van de familie Qaiser.
Eerste indruk
Het is alsof we in een andere wereld terecht zijn gekomen. De eerste indruk lijkt zo onwerkelijk, maar tegelijk zo realistisch. Overal waar je kijkt een gekleurde mix van mannen en vrouwen met kinderen en zelfs baby’s voor en achter op de fiets en op de motor. Het lijkt of alles in een grote chaos door elkaar rijdt, fietsen, brommers, riksja’s, auto’s en bussen.
Maar met grote behendigheid en manoeuvres schiet alles net langs elkaar heen en raast het verkeer toch door. Als Hollanders met al onze regeltjes zouden we hier echt niet kunnen rijden, maar onze Pakistaanse chauffeur loodst ons er veilig doorheen.
Uiterste concentratie is zeker vereist, niet aarzelen maar gewoon doorrijden en het getoeter hoort er gewoon bij. Vanuit de auto rondom kijkend proberen we de sfeer te proeven.

             

Ook in de komende twee weken was het in verband met de terreurbedreigingen niet verantwoord om gewoon lekker rond te lopen door de straten van Lahore, winkeltjes in en uit te lopen, snuisterijen te bekijken en aan te raken, lokale lekkere hapjes en versnaperingen uit te proberen.

Het openbare leven in Pakistan speelt zich het meest buitenshuis af. Marktventers verkopen hun goederen onder zelf geïmproviseerde tentjes ter bescherming tegen de felle zon en om het rijpingsproces van de vruchten te vertragen. Er is hier geen voedsel- en warenwet zoals wij die kennen en veel waren worden op straat verkocht. Het is wel een heel bijzondere ervaring om dit mee te maken en je verveelt je hier geen moment.
Bezoek aan het FGA Bible College
De eerste donderdag na onze aankomst bezochten wij het FGA Bijbel College, waar br. Liaquat directeur is en zr. Henny onderwijs geeft. Hier worden jonge mannen en vrouwen opgeleid en vertrouwd gemaakt met het Woord van God om in de kracht van de Heilige Geest uit te trekken tot uitbreiding van Gods Koninkrijk in Pakistan.
Velen zijn in de loop der jaren al uitgetrokken en hebben nieuwe gemeenten gesticht. Het Bijbelcollege staat goed aangeschreven en ongeveer de helft van de studenten komen van buiten de FGA uit verschillende kerkgenootschappen.

Br. Heeko was uitgenodigd om een aantal lessen te geven over de Brief van Paulus aan de Efeziërs voor de 3e jaars studenten, die opgeleid worden voor de graad ‘Bachelor of Theology’. Hij werd vertaald door br. Irfan, een geweldige vertaler met veel inlevingsvermogen en een goede aanvulling door intonatie, expressie en mimiek, zodat de stof goed overkwam bij de studenten.
Het is een interactieve en ambitieuze klas en de studenten kwamen met de meest uiteenlopende vragen. De lesuren zijn van ’s morgens acht tot twee uur in de middag, waarvan voor de derdejaars de maandag een vrije ‘studiedag’ is.

Het was een heel gezegende tijd van onderwijs en pittige interactie. Er waren ook bijzondere momenten van gebed en aanbidding tijdens of na de lessen.

Een van de lessen, die we meemaakten was de studie voor de eerstejaars: ‘Lessen voor discipelschap uit verhalen in de Bijbel’. De studenten zaten hierbij in groepen verdeeld op de binnenplaats. De geschiedenis van Abraham en Izaäk werd doorgesproken vanuit de vragen ‘Wie, wanneer en waar’.
Dit leidde tot een volledige analyse van deze geschiedenis en wat dit betekent voor het leven van vandaag. Als afsluiting werd dit thema daarna nog eens klassikaal behandeld. Een heel bijzondere ervaring voor ons om dit allemaal zo mee te mogen maken en ons zo verbonden te mogen voelen met de studenten en de staf.
Bezoek aan de Rastaschool
De Rastaschool ligt in het dorp Kot Nadeem, dat ligt in het district Sheikhupura in de omgeving van de stad Lahore. In dit gebied zijn veel steenfabrieken gevestigd. In deze fabrieken werken veel minderheden, waaronder ook christenen. De werkers zijn veelal zeer arm en werken er met hun hele gezin. Velen zijn er vanwege schulden terecht gekomen en werken er als slaven.
Kinderen zijn veelal gedwongen om mee te werken met hun ouders, die ook geen geld hebben om hen naar school te sturen. Enkele families uit Nederland kochten vorig jaar een heel gezin vrij en hielpen hen om een nieuwe start te maken. Pastor Chand van de Rastaschool en Henny fungeerden hierbij als tussenpersonen en begeleiders.

Het is een zegen dat juist in dit gebied de Rastaschool is gestart, mede dank zij hulp vanuit Zweden en Nederland. Wij gingen bij ons bezoek alle klassen langs en bij binnenkomst van een klas stonden alle kinderen netjes naast hun schoolbank, begroetten ons in koor en bleven staan totdat br. Liaquat aangaf dat zij weer konden gaan zitten. In de onderbouw werden de ingestudeerde versjes klassikaal opgezegd. Prachtig klonken zo al die kinderstemmetjes.

         

Daarna verzorgden Dayenne en Lucia buiten de school een miniopenlucht ‘sing-in’ en werd enthousiast gezongen ‘This little light of mine. Read your Bible, pray every day’.

         

Na afloop konden we, dank zij giften van gemeenteleden, familie en vrienden alle kinderen een klein presentje aanbieden, waar ze heel blij mee waren. Het bezoek aan de school trof ons allemaal heel bijzonder en we bidden voor een nieuwe generatie, die in dit gebied een verandering ten goede zal brengen.
Zondagsdienst in Lahore

De eerste zondag van ons verblijf waren wij te gast in de gemeente Lahore, waar br. Liaquat de seniorpastor is. De kerk ligt in de wijk Bahar Colony, Kot Lakhpat en is een van de vele wijken in deze miljoenenstad.
We werden op bijzondere wijze ontvangen Bij aankomst voor de deur eerst een douche van rozenbladeren over ons heen, waarna we werden omhangen met een heerlijk geurende bloemenketting.

Br. Heeko werd door br. Liaquat vertaald in het Urdu, een indrukwekkende taal. De vertaling kwam heel goed over en we hadden een bijzonder gezegende dienst.
Het is een grote gemeente waar elke zondag meer dan 1000 mensen met enthousiasme samenkomen. Ook de gebeden tijdens de aanbiddingsdienst troffen ons als bijzonder passievol.
         

Het aanbiddingsteam in de dienst staat onder leiding van br. Ayub Qaiser en br. Gabriel Javed. Na afloop van de dienst werden we onder escorte van bewapende wachters begeleid naar onze auto.

         

Dit is helaas noodzakelijk vanwege de spanningen in het land tussen extremistische moslims en minderheden, waaronder ook de christenen. De overheid gaf om deze reden ook het advies aan kerken en scholen om extra veiligheidsmaatregelen te nemen. Bij sommige kerken worden hiertoe ook bewapende bewakers van de overheid ingehuurd.
Toch merkten we een ontspannen sfeer bij de mensen. Zij laten zich niet door de angst maar door het geloof leiden. Zij willen zich niet laten intimideren, maar moeten uiteraard wel de nodige voorzorgsmaatregelen in acht nemen.
FGA Gemeente in Kalokey
Op maandag 20 februari werden we hartelijk ontvangen in de gemeente van pastor Edwardson Munir, afgestudeerd bij het FGA Bijbel College. Ook hier werden we weer hartelijk verwelkomd met een uitstrooiing van rozenbladeren en werd ons een bloemenkrans aangeboden. Kalokey is een klein dorp net buiten Lahore.Het is een bloeiende gemeente en er komen hier zo’n 80 à 90 mensen samen. Wegens geldgebrek heeft de kerk nog geen dak! Wanneer we bedenken dat de temperatuur hier in de zomer tot boven de 48 graden stijgt, slaat de schrik je om het hart.
In Nederland zouden we daar toch niet aan moeten denken, maar hier zijn ze al dankbaar voor de vier muren, die hen nog enige bescherming biedt. Voor een bedrag van € 1.300,-- zouden ze hier al een dak kunnen hebben...


Op de foto ziet u vooraan nog een van de twee broers van Pastor Edwardson Munir op de tabla. De broers zijn beiden studenten op het FGA Bible College.
In de tweede week van ons verblijf kwam een van de broers n.l. Richard, om bij een vreselijke ontploffing in het restaurant, waar hij werkte.
Er werd gedacht aan een terroristische aanval, maar dat werd bij onderzoek niet officieel bevestigd.


Tijdens dat ongeluk of aanval waren we net in de buurt om wat boodschappen te doen en dat was wel een hele schrik. Het duwde ons ook heel direct met de neus op de feiten en deed ons beseffen hoe gevaarlijk het leven hier is en er regelmatig dreigingen en extremistische aanvallen zijn. Onze broeders en zusters in Pakistan hebben echt veel gebed nodig.

Richard Munir


Pionieren in Youhanabad
Een volgend bezoek bracht ons in Youhanabad waar we kennis maakten met pastor Yousaf Younas. Hij is een jonge hardwerkende en toegewijde jongeman, die hier gestart is met een nieuwe gemeente. Hij is gehuwd en samen met zijn vrouw hebben ze een prachtige dochter.
Hij mag een stukje grond gebruiken dat jaren geleden door FGA gekocht is en nog steeds niet gebruikt wordt.
Voorlopig komen zij samen in een tent met vloerkleden op de bodem. Zijn visie is om in de toekomst hier een kerkje te kunnen bouwen.

Dagelijks trekt hij er op uit om te evangeliseren in de straten en mensen te bezoeken. Binnen een maand mochten ze al 55 bezoekers ontvangen en wekelijks komen er nieuwe mensen bij. Er is hier veel honger naar Gods Woord.
Ook in deze omgeving is sprake van terreurdreigingen en vorig jaar waren er enkele bomaanslagen, waarbij mensen zijn omgekomen.
Het werk hier is dus zeker niet ongevaarlijk en we bidden dat God ondanks alle tegenstand zal doorgaan met zijn gezegend werk en velen zal redden voor de eeuwigheid.


FGA Meisjesinternaat
Het meisjesinternaat ligt ook in Youhanabad en is een klein uurtje rijden van ons verblijfadres bij de familie Qaiser. Het bezoek aan het internaat was ook weer een feestelijk gebeuren. We werden opgewacht door een rij prachtige jongedames, die als blijk van hun waardering een waaier van rozenbladeren rijkelijk over ons uitstrooiden. Dayenne ontving speciaal een mooi boeket bloemen omdat zij op die dag net haar 36ste verjaardag vierde. Speciaal voor deze gelegenheid hadden zij voor haar een verjaardagstaart gebakken. Het werd echt een feest!

De meisjes van het internaat komen allen vanuit de meest schrijnende achtergronden en hebben geen ouders die voor hen kunnen zorgen.
De mensen die hier werken doen er echt van alles aan om de kinderen te verzorgen en een gelukkig bestaan te geven. Er heerst een liefdevolle sfeer en wij werden getroffen door de toewijding van de werkers.
Het werk in het internaat is heel belangrijk.
De meisjes ontvangen hier goede begeleiding en onderwijs. Zo krijgen zij de kans om zich te kunnen ontwikkelen tot sterke jonge vrouwen, die in de toekomst een verschil kunnen maken met hun directe omgeving.


Een groot verlies voor het internaat was de dood van de Zweedse zuster Birgitta, die jarenlang de leidster was van het internaat. Bij een aanval voor haar woning werd zij enkele jaren geleden neergeschoten. Dit was een hele slag voor het internaat en mede hierdoor ontstond er later een terugloop van financiële middelen, waardoor er nu minder meisjes kunnen worden opgenomen.
Links zr. BirgittaMeisjes van het internaat verheugd zwaaiend met ontvangen cadeautjes


Br. Heeko met wat meisjes van het internaat
Bezoek aan Elien
Op dinsdag 21 februari brachten wij een bezoekje aan zr. Elien in de wijk Model Town in Lahore. Zij is uitgezonden door de Christelijk Gereformeerde kerk in Bennekom als missionair-diaconaal werker. Elien werkt inmiddels 5 jaar in Lahore als maatschappelijk werker bij een school van de organisatie ‘Care Channels International Pakistan’. Zr. Henny had met haar een afspraak voor ons gemaakt voor nadere kennismaking.
We werden hartelijk ontvangen met koffie en zelfgemaakte boerencake en wij op onze beurt konden haar verrassen met stroopwafels en speculaas in Delfts-blauwe bussen, waar zij heel blij mee was. Het was een geslaagd bezoek.

Veel vrouwen in Pakistan hebben te maken met grote problemen. Zo ook de leerkrachten en moeders van de leerlingen op de school waar zij werkt. Haar taak is om hen te begeleiden, naar hen te luisteren, te wijzen op de Heer Jezus en voor en met hen te bidden. Elien benadert de problemen vanuit bijbels perspectief en versterkt zo de Bijbelkennis bij deze vrouwen. Ook heeft zij contacten met vrouwen in de buurt met wie zij gesprekken voert over verschillende onderwerpen. Haar drijfveer in dit alles is om zo de liefde van Christus te laten zien en mensen over Jezus te vertellen. Op de website (www.elieninazie.nl) kunt u meer vinden over dit werk.
FGA Gemeente in Gujrat
Onze laatste zondag brachten we door in de minder drukke stad Gujrat. Na ongeveer twee uur rijden vanaf Lahore werden we hartelijk ontvangen door het voorgangersechtpaar Ilyaz en pastoraal medewerkster Sarah Yousaf. De woning grenst aan het kerkgebouw en we hadden nog even tijd voordat de dienst begon.
De gastvrijheid was overweldigend. Na een uitgebreid ontbijt moesten we eerst wachten totdat de kerk vol zat. Zodra het muziekteam startte met zang en muziek was dit het teken dat de dienst kon beginnen. Ook hier weer beveiliging door ingehuurde bewakers van de overheid tijdens de dienst van tien tot twaalf uur.

Br. Heeko werd vertaald door zr. Sarah en aan het einde van de dienst was er gelegenheid voor de mensen om te komen voor een gesprek of gebed. Veel mensen gingen hier op in en ook vele zieken kwamen voor gebed. Heel veel mensen zijn arm en hebben geen geld om een dokter te raadplegen.
Een ziekteverzekering zoals bij ons kennen zij hier niet. De mensen kwamen met verschillende uiteenlopende noden en het was een zegen om als team zo samen met de mensen te mogen bidden.
Na de dienst nodigde zr. Sarah ons uit voor de maaltijd en we werden verrast met een rijk gevulde tafel met veel verschillende gerechten. We hadden enorme trek gekregen en lieten het ons goed smaken.


Aankomst van ons team met zr. Henny in Gujrat. Ons bezoek aan de gemeente
werd met een uithangbord buiten de kerk aangekondigd.

Team met Henny en voorganger met alle medewerkers in Gujrat
Terugblik en afsluiting
We kunnen terugzien op een bijzondere en gezegende kennismaking met het werk van zr. Henny en br. Liaquat. Het was een geweldige ervaring om zoveel verschillende mensen te ontmoeten en iets te proeven van de cultuur van Pakistan. Het waren heel emotionele en enerverende ervaringen, maar bovenal was het zo bemoedigend om te zien dat God hier zulke grote dingen doet en ondanks alle beperkingen zijn Koninkrijk uitbreidt.
We werden soms wel overvallen met gedachten als: ‘Wat kunnen wij deze christenen, die in zulke moeilijke omstandigheden moeten leven, eigenlijk vertellen? Wat weten wij nu in het westen van vervolging en van de noodzaak om onze diensten te beveiligen?’ Toch ervaren zij het als een bemoediging dat wij hen kwamen opzoeken en dat wij hen steunen in gebed en financiële steun vanuit Nederland.
Het is een groot en zegenrijk werk wat de Heer hier doet. Alleen in Lahore al zijn er 50 FGA gemeenten en door het gehele land zijn gemeenten ontstaan door de inzet van afgestudeerden studenten van het Bijbel College.

Liaquat en Henny worden plaatselijk en landelijk beschouwd als de geestelijke vader en moeder van het werk en dagelijks wordt er een beroep op hen gedaan voor leiding, geestelijke steun en financiële hulp voor allerlei noodsituaties. Dit werk verdient absoluut onze steun en we willen alles doen wat in ons vermogen ligt om het zendingswerk in Pakistan te ondersteunen, zodat het werk zich nog verder kan uitbreiden.
Het was een geweldige reis, waarbij we heel gastvrij werden onthaald door Henny en Liaquat, waarvoor we heel dankbaar zijn. Hartelijk dank voor jullie goede zorgen en moge God jullie nog rijk zegenen in jullie bediening.
Wij willen een ieder die dit verslag leest vragen om gebed voor Pakistan, voor Liaquat en Henny en voor alle werkers, die zich zo met volle toewijding inzetten voor de uitbreiding van Gods Koninkrijk.


Met hartelijke groet,

           Heeko, Dayenne, Eric en Lucia
 
Copyright © 2003- - Stichting Schatkamer voor de Wereld, te Rotterdam
 
Website: Christus in Pakistan - Coördinator: Klaas van Balen - Webmaster: Theo Meijer
 
Terug naar de inhoud